fbpx
de beste 13 tools voor ondernemers

13 Beste online tools voor het runnen van jouw bedrijf

Geschreven door Marleen Tigchelaar

Begin goed!

Versnel je succes door vanaf het begin de juiste hulpmiddelen te gebruiken. Weten waar en waarmee je moet beginnen is lastig. Ontdekken welke tools je nodig hebt als je net begint met je bedrijf of met het online laten zien van je bedrijf is voor de meeste mensen dan ook enorm tijdrovend.

Toen ik net begon (en nu nog soms ….), besteedde ik echt dagen aan het onderzoeken van mogelijkheden van verschillende programma’s en online tools. Enorm tijdrovend natuurlijk! Tijdrovend is natuurlijk vervelend -en kostbaar-, maar de verkeerde keuzes kunnen ook heel duur uitpakken.

De reden dat ik deze lijst heb samengesteld (en actueel houd!) is dat ik vaak vragen krijg over wat nu echt goede tools zijn om in te investeren. Er staan op deze lijst ook echt alleen tools die ik zelf gebruik of heb gebruikt en aanbeveel. Ik hoop dat ik je met dit overzicht veel tijd en energie kan besparen doordat je niet zelf alles hoeft uit te zoeken. Het is echt een lijst met tools die ik gebruik in mijn eigen bedrijf en die ik allemaal aanbeveel, zodat je niet net zoveel tijd als mij hoeft te verspillen met uitzoeken.

Er zijn natuurlijk heel veel tools en websites die niet op mijn lijst staan. Dat wil niet zeggen dat het geen keuze voor jou zou zijn. Het wil alleen maar zeggen dat ik ze niet heb getest of en/of niet gebruik. Veel tools die niet op mijn lijst staan, zijn ook geweldig. Er komen elke dag nieuwe tools bij en de bestaande SAAS (Software As A Service) tools ontwikkelen zich natuurlijk ook constant.

Als je dus iets wil testen of kopen dat niet op deze lijst staat is dat natuurlijk helemaal prima. Aanvullingen zijn welkom! Geef dus vooral je goede ervaringen aan me door of laat een tip achter in de comments voor mij en anderen. Zo helpen we elkaar verder!

Ik wil er nog even duidelijk bij vertellen dat ik niet wordt betaald voor het noemen van 1 van deze bedrijven. Er zijn wel een aantal bedrijven bij waar ik zo van onder de indruk ben dat ik me heb aangemeld als affiliate. Op die manier krijg ik wat commissie als iemand zich via een van mijn links aanmeld. Dit doe ik uiteraard alleen als ik echt fan ben van zo’n product.

Naast betaalde producten heb ik ook een aantal gratis producten/websites opgenomen in deze lijst. Ik heb ze duidelijk aangegeven. Dat is wel zo makkelijk bij het doorlezen.

Zeker weten dat je deze lijst altijd terug kunt vinden? Download dan hieronder de spiekbrief met alle tips & tools.

Basis tools


Dit zijn de tools die je echt nodig hebt als je een bedrijf begint of hebt en online aanwezig wilt zijn.

1. Hosting en Domeinnaam.

Hosting en domein hoef je niet bij hetzelfde bedrijf te doen. Het maakt het wel net iets makkelijker. Voor kleine bedrijven die een website nodig hebben/willen als online ‘folder’. Bedrijven die geen winkel willen beginnen, geen duizenden bezoekers per dag verwachten en een goed bereikbare klantenservice zoeken is Versio een hele goede optie. Goed en goedkoop.
Voor ondernemers die wat meer van een host vragen, graag gegarandeerd goede WordPress hosting zoeken en meer snelheid willen raad ik Siteground aan.

Je domeinnaam kun je overal vastleggen, maar doe je dit direct bij het aanschaffen van je hostingpakket, dan is het koppelen van je hosting en je domeinnaam het makkelijkst. Geen nood, je kunt je domeinnaam altijd meenemen als je ooit je website naar een andere host wilt verhuizen.

Hosting en Domein: vanaf 25 euro per jaar.

2. Google Analytics

Als je een website hebt en wil weten hoeveel bezoekers je hebt, wat die doen op je website en waar ze vandaan komen, dan heb je echt Google Analytics nodig. Het is het beste om zo snel mogelijk een account aan te maken. Ik zeg altijd: Je kunt nooit genoeg data hebben.

Zelfs als je er nu nog niks mee gaat doen, is Google Analytics toch al voor je aan het werk.

Google Analytics: gratis.

3. WordPress

Er zijn heel veel verschillende systemen om een website mee te maken. Systemen zoals Wix en … zijn best ok, maar hebben toch hun beperkingen. Ik hou ervan om zelf te kunnen bepalen wat ik wil op mijn website. Met WordPress heb je dit zelf in de hand, op een manier die een ‘niet techneut’ ook snapt. Let er wel op dat je WordPress via je hosting installeert en niet via WordPress.com Dit zijn twee verschillende systemen en dat kan soms best verwarrend zijn!

WordPress: gratis

4. Book Like a Boss

Om heen en weer bellen en mailen te voorkomen en het makkelijk te maken voor potentiële klanten om je live te spreken is een afspraken tool heel erg handig. Zelf ben ik gevallen voor Book Like a Boss. Alles is in te stellen in het Nederlands, iets waar ik altijd goed op let. Ik vind het altij heel erg vervelend als er automatisch gegenereerde mails naar je klanten gaan in het Engels.

Book like a Boss werkt super goed. Je kunt verschillende soorten afspraken aanmaken en deze via een link delen of op je website laten zien. En er komen steeds meer opties bij. Bij een online tool is dat altijd een positief teken, een teken dat er serieus aandacht is voor het doorontwikkelen van het product.

Je kunt de tool 14 dagen gratis testen en daarna is het goedkoopste abonnement 9 dollar per maand. De site is in het Engels, maar na het inloggen kun je alles verder in het Nederlands bekijken en instellen.

Book like a Boss: $9 per maand

5. Spotify

je had vast Spotify niet verwacht in deze lijst, maar voor mij is muziek een heel belangrijk onderdeel van mijn werkproces en productiviteit. Muziek helpt je bij het concentreren of zorgt juist voor energie als je er even geen zin meer in hebt. (Of je bureau gaat opruimen …)

Je kunt in Spotify afspeellijsten aanmaken van je favoriete werkmuziek, een rustige lijst voor het doorbikkelen bijvoorbeeld. Ik heb zelf 1 album van David Gray dat ik al jaren draai. Elke keer als ik ga schrijven zet ik dit album op. Het is mijn mentale cue, waardoor ik niet wordt afgeleid, ik ga er echt beter van schrijven!

Spotify: Gratis

6. Jortt

Er zijn heel veel online boekhoudprogramma’s. Ik gebruik Jortt. Een fijn en duidelijk boekhoudprogramma, wat ik vooral makkelijk vind is dat Jorrt rekeningen verstuurt met een Ideal betaling erbij. Dus geen losse pdf die je moet openen, het bankrekeningnummer kopiëren, dan het kenmerk nummer opschrijven. Terug naar je bank programma en dan alles invoeren. Nee, bij Jorrt kun je met 1 druk op de knop je rekening betalen en dat zorgt ervoor dat mensen sneller betalen. Als ondernemer is dat natuurlijk superfijn.

Jortt: €14,50 per maand

7. Mollie

Om dan betalingen te kunnen ontvangen via Jortt, maar ook bijvoorbeeld via je website raad ik Mollie aan. Mollie rekent geen opstart kosten, alleen een vast bedrag per transactie. Als je heel veel transacties hebt is dat minder handig, maar voor bijna iedereen is dat echt veel voordeliger dan een dure Ideal aansluiting vanuit je eigen bank.

Mollie: €0,29 per transactie

Marketing & Vindbaarheid

8. Email marketing

Mailchimp is het bekendste bedrijf binnen de nieuwsbrief wereld. De bekendste is alleen niet meer zo veelzijdig, zeker niet in de gratis variant. Het voordeel van Mailchimp is dat het met vrijwel elk systeem te koppelen is. Het nadeel is dat je maar 1 lijst kunt maken (tot 1000 namen) en maar 1 mail automatisch kunt versturen in de gratis versie. Je kunt dus niet een gratis serie van 3 emails versturen bijvoorbeeld, nadat iemand zich heeft aangemeld voor je email lijst.

Ik beveel daarom liever Mailerlite aan als je toch nog moet beginnen of op zoek bent naar een Mailchimp alternatief. Het grote voordeel van Mailerlite is dat je hier wel gratis email series kunt versturen. Met Mailerlite kun je mensen die zich inschrijven op je nieuwsbrief een korte serie welkomstmails sturen, of een mail cursus verspreid laten verzenden.

Beide programma’s zijn gratis tot 1000 leden. Probeer ze allebei gewoon even uit en kies degene die het beste bij jou past.

Mailchimp: Gratis
Mailerlite: Gratis

9. Planning social media

In de online wereld gaan dingen snel. Ik zou 2 jaar geleden nog Hootsuite of Buffer hebben aangeraden als gratis planningstool, maar toen kwam instagram! Instagram heeft heel veel veranderd, het was lang heel erg lastig om vooruit je berichten in te plannen voor Instagram. De tool ‘Later’ is in dat gat gesprongen en kreeg het wel voor elkaar. Nu is ‘Later‘ echt de beste tool om gratis Instagram posts te plannen. Inmiddels kun je met deze planningstool niet meer alleen je posting voor Instagram inplannen, maar ook Facebook, Twitter & Pinterest berichten plannen.

Het leuke van ‘Later’ is dat het plannen van de Instagram posts heel visueel gebeurd. Je kunt dus echt plannen hoe je feed eruit ziet. Als je doelgroep op Instagram zit, zou ik dus zeker ‘Later’ proberen.

Later: Gratis

10. Google Mijn Bedrijf

Zet je bedrijf digitaal op de kaart en maak een bedrijfsprofiel aan in Google Mijn Bedrijf. Wanneer mensen je bedrijfsnaam opzoeken in Google Zoeken of Google Maps, krijgen ze een kaartje te zien met daarop allerlei praktische info:
– Contactgegevens
– Openingstijden
– Link naar je website
De beoordelingen via Google Reviews komen ook bij je bedrijfsprofiel te staan.

Wil je (lokaal) beter gevonden worden dan is het registreren van je bedrijf iets dat je zeker niet moet overslaan.

Gratis: Google mijn Bedrijf

11. Yoast WordPress plugin

Als je wel wat hulp kunt gebruiken bij de vindbaarheid van je WordPress website, dan kun je niet om deze bekendste WordPress plugin heen. Er zijn op dit moment meer dan 5 miljoen websites die deze plugin gebruiken!

De Yoast SEO plugin helpt je om je blogs en pagina’s zo optimaal mogelijk in elkaar te zetten. Yoast helpt je om je elke pagina specifiek op 1 onderwerp te richten. Dat optimaliseren van 1 pagina noem je met een mooi woord: “on page seo”

Yoast helpt je daarnaast ook bij het structureren van je pagina’s, het maken van een sitemap en nog heel veel kleinere SEO zaken. De meeste functies zijn gratis. Deze plugin is echt een must als je een WordPress site hebt.

Yoast: Gratis

12. WebinarGeek

Wil je Webinars gaan geven? Er zijn heel veel Webinar Programma’s. De meeste zijn echter in het Engels en ze zijn best duur. Er is online altijd heel veel discussie over Webinar software. Een systeem om Webinars te gaan geven is meestal vrij kostbaar en het kost je veel tijd om een pakket goed in te richten en te leren kennen. Je wil niet elke maand een nieuw pakket gaan uittesten. .

Ik weet zeker dat je met Webinargeek prima uit de voeten kan. Groot voordeel is ook nog eens dat het helemaal in het Nederlands is, dat is lekker handig.

Je kunt WebinarGeek 14 dagen gratis uitproberen.

Webinargeek: €9 per maand

13. Online vergaderen en meeten

De bekendste online meeting tool -zeker sinds corona- is natuurlijk Zoom. Zoom is een geweldige tool. Je kunt mensen een link sturen en direct daarna met elkaar in gesprek gaan. Er is wel een beperking, dit kan maar 40 minuten! Wil je langer met elkaar praten, dan moet je een abonnement nemen. Voordeel is dat je met de gratis versie heel efficient wordt in de gesprekken die je voert 🙂

Een alternatief programma, waarmee je ook eenvoudige webinars kunt organiseren is Eyeson. Eyeson is ook geschikt om direct live te streamen naar Facebook of Youtube als je dit zou willen. Het is een soort mengvorm van Webinar software en een online meeting tool. Er is geen gratis versie. Je betaalt direct 9 dollar per maand, al mag je natuurlijk altijd eerst even gratis testen.

Zoom: Gratis tot 40 minuten daarna €13,99 per maand
Eyeson: $9 per maand

Conclusie

Deze lijst is bedoeld om je op weg te helpen bij het opzetten of uitbreiden van je bedrijf. Ik heb zelf enorm veel tijd gestopt in het zoeken en uitzoeken van de beste tools. Ik hoop dat ik jou tijd bespaar door het maken en bijhouden van dit overzicht met belangrijkste en beste tools.

Mis je nog een tool? Of heb je een goede tip of toepassing voor 1 van de tools hierboven? Deel je kennis dan vooral, zo helpen we elkaar.

0 reacties

Spiekbriefje vol handige tips & tools

13 beste online tools voor jouw bedrijf

Je kunt nu je spiekbrief downloaden.