fbpx
zeven webdesign tips 2020

7 Onmisbare Web Design Tips

Geschreven door Marleen Tigchelaar

Webdesigner zijn is zo’n omvangrijke term. Het bestaat al lang niet meer uit alleen ontwerper zijn of juist alleen uit programmeren. Steeds vaker wordt een hele website door één persoon gemaakt.

Om succesvol te zijn in beide moet je op de hoogte blijven van alle technische vooruitgang en de web design trends van nu.In dit artikel heb ik een aantal nuttige webdesign tips verzameld.  Als je mee wil doen met de huidige trend kun je ze volgen. Als je juist lekker dwars wil zijn, weet je wat je juist moet vermijden 🙂

1. Begin je ontwerp offline.

heb je de neiging om meteen op het scherm te gaan ontwerpen? Met WordPress builders zoals Divi, Elementor en Beaver Builder is dat ook wel heel aantrekkelijk. Je kan het natuurlijk op deze manier blijven doen.

Maar vaak ben je dan lang bezig, voor je alles op de goede plaats hebt staan. Het gemak van builders is daarmee direct ook de valkuil. Je blijft maar heen en weer schuiven, door de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden.

Pak daarom gewoon weer eens ouderwets pen en papier!

Gebruik een groot leeg whiteboard, of gewoon een kladblaadje.  Je gedachten ordenen en overzicht creëren voordat je gaat bouwen bespaart je waarschijnlijk tijd.

Probeer het eens een paar keer.  Ik ben benieuwd of het voor jou net zo veel tijd bespaart als voor mij.

2. Wees niet bang voor grote fonts (letters)

Grote typografie is geen nieuwe trend en is al een paar jaar enorm in opkomst.   Bonus tip: Grote sliders zijn echt uit.
Grote letters kunnen ervoor zorgen dat je direct de aandacht van de bezoekers trekt, zodra ze op je website komen.  En dat is natuurlijk de bedoeling.

Doordat steeds meer mensen websites bezoeken op een mobiel device is leesbaarheid, naast heldere vormgeving,  een steeds belangrijker criterium geworden.  Let daarom bij het ontwerpen van een website dus vooral op leesbaarheid.

Leesbaarheid heeft natuurlijk met de groote van de fonts te maken, maar zeker ook met welke fonts je gebruikt.  Tegenwoordig kun je bij veel WordPress thema’s gebruik maken van de letters van Google Fonts.  Als je DIVI gebruiker bent kun je hier alle beschikbare Divi fonts bekijken.

Het is soms lastig om fonts te kiezen. Om de te laten zien hoe sommige fonts er gecombineerd uitzien, kun je ook dit layout pack voor Divi downloaden. Je kunt het artikel en de downloadbare layout hier vinden.

 

3. Gebruik wit op je scherm.

Onduidelijkheid zorgt voor chaos. Bezoekers van een website zijn op zoek naar informatie. Kunnen ze die niet makkelijk vinden, dan ben je je bezoeker weer kwijt.  De ontwerpers van Apple zijn meester in het optimaal gebruik maken van witruimte.

Het is daarom van belang om voldoende informatie te geven in een rustige omgeving. Dit kun je bereiken door niet te veel gebruik te maken van zijbalken, gebruik je ze toch, probeer ze dan niet te vol te proppen. Ditzelfde geldt ook voor de voettekst en de widgets.

Hou het vooral rustig!

Geen knipperende kleuren, veel witruimte rond je design elementen.  Probeer je bezoeker door je pagina te leiden.  Dit zorgt ervoor dat je bezoeker de focus op de juiste elementen legt.]

4. Responsive? O ja, daar kijk ik nog wel even naar…

Het gebruik van mobiel internet blijft al jaren alleen maar groeien. gelukkig zijn de telefoons niet meer zo klein als vroeger. Maar het betekent wel dat het steeds belangrijker wordt dat je website zich aanpast aan verschillende schermformaten is en mobielvriendelijk is

Een belangrijke webdesign tip is dan ook om een de site te bouwen voor mobiel en vanuit daar de desktop en tablet versie te maken. Mobile-First design met een mooi woord. Check daarbij ook vooral de formaten van de verschillende media.

Vervang je video door een foto op mobiel enz. Het gaat echt niet meer alleen om het kiezen van de juiste maat foto’s, bij het ontwerpen voor verschillende devices speelt veel meer mee.

5. Gebruik de juiste tools.

Mijn favorieten op dit moment zijn : DIVI, Canva, Affinity en Picresize.

Elke webdesigner maakt gebruik van apps en programma’s het is soms lang zoeken naar de juiste programma’s. Niet elke webdesigner is een goede grafisch ontwerper  en dat hoeft ook helemaal niet. Iedereen zijn vak…. maar een basiskennis van grafische software is wel erg handig

Voor alle webdesigners die net zoals ik wel eens ontwerpen aanpassen, kleuren van een pictogram veranderen of banners maken heb ik een paar van mijn favoriete programma’s op een rij gezet.

Canva aanmelden

Canva: Online ontwerpprogramma voor Dummies! Iedereen kan hier banners, headers en flyers mee maken. Het programma is gratis te gebruiken en werkt erg gemakkelijk. Ik heb er al eerder een How-To over geschreven.

Affinity Photo & Designer: Verwante programma’s van de bekende Adobe suite. Maar dan vele malen goedkoper. Je betaald eenmalig net zoveel als je bij Adobe per maand betaald. Voor veel ontwerpers zijn deze programma’s ondertussen volledige vervangers van hun Adobe pakket. Voor niet al te intensief gebruik zijn ze meer dan geschikt.

Picresize: Een online tool waarmee je in enkele seconden een foto of afbeelding kunt verkleinen. Supersnel en heel erg makkelijk.  ( Bonus tip: Tijdens het verkleinen kun je ook een blur toevoegen. )

6. Versimpel je menu’s

 

Je bent bang dat bezoekers niet alle info op je site kunnen vinden.

Je wil natuurlijk niet dat ze belangrijke informatie missen en weer verdwijnen.

Dat snap ik, maar je menu vol gooien met links werkt niet!

Op een mobiel device zijn ingewikkelde menu’s vaak slecht te gebruiken. Ze worden dan zo lang en ingewikkeld, dat mensen geen zin hebben om uit zoveel opties te kiezen.
Een kort menu waarbij er op elke pagina intern goede links zijn geplaatst werkt dan veel beter, op deze manier kun je je bezoeker zelf door je site leiden. Zie ook punt 1. De makkelijkste manier om zo’n route (oftewel funnel) te maken is deze op papier uit te tekenen voordat je begint aan het bouwen.

7. Foto’s zeggen meer dan woorden.

Betere fotos gebruiken zorgt ervoor dat je website meteen een stuk professioneler oogt.  Je hoeft hiervoor niet meteen bakken met geld uit te geven. Er zijn heel veel mooie gratis stockfoto’s te vinden. Oa op de websites van Unsplash en Stocksnap

Als je op zoek bent naar echt unieke foto’s dan is het de moeite echt waard om een fotograaf in te huren. Professionele foto’s van jezelf betalen zichzelf echt terug!

Een derde optie is om ook illustraties toe te voegen aan je site. Deze kun je ook weer kopen of laten maken, zodat ze echt bij jouw bedrijf passen.

Ik hoop dat ik je weer even vooruit kan met deze tips. Heb je zelf nog aanvullingen of vragen? Laat dan even een bericht achter.

0 reacties

Spiekbriefje vol handige tips & tools

13 beste online tools voor jouw bedrijf

Je kunt nu je spiekbrief downloaden.