fbpx
Roadsign wordpress Thema of Framework

Wat is een WordPress Framework? Heb ik dat eigenlijk nodig?

Geschreven door Marleen Tigchelaar

De kogel is door de kerk. Je gaat je eigen WordPress site maken! Je hebt een geweldig nieuw product of een onderwerp waarover je zoveel te vertellen hebt, dat je gewoon moet gaan bloggen….

Een van de eerste en leukste dingen die elke nieuwe WordPress gebruiker moet doen is kiezen welk thema hij gaat gebruiken. Het kiezen van het perfecte thema is lastig. Vooral als het de eerste keer is.

Je weet nog niet goed wat je belangrijk vind en waar je op moet letten. Als het je dan uiteindelijk lukt om de juiste vorm bij jouw inhoud te vinden is dat natuurlijk fantastisch.

Ik vond het in ieder geval geweldig, toen ik mijn eerste WordPress site maakte. Ik had nooit gedacht dat ik een website kon maken. Ik was en ben erg kritisch. Zowel qua ontwerp als techniek wilde ik een mooie website maken. Ik dacht dat dat heel moeilijk zou zijn. Dus ik ben voorzichtig begonnen met een thema van Themeforest.

Ik had gekozen voor een heel goed thema, maar voelde me al snel erg beperkt. Ik kwam erachter dat ik een thema wilde waarvan ik de vormgeving mooi vind. Toch wilde ik ook genoeg ruimte hebben om makkelijk allerlei zaken aan te kunnen passen.

Dat was het moment dat ik leerde dat het begrip ‘thema’ binnen WordPress lang niet altijd dezelfde betekenis heeft. Waarschijnlijk weet je wel ongeveer wat een thema is. Een thema bepaald de indeling van je pagina’s en de vormgeving. Tot zover duidelijk!

Er zijn genoeg kant-en-klare WordPress thema’s. Dit is perfect voor heel veel mensen, vooral als je met je allereerste site bezig bent. Net zoals ikzelf een paar jaar geleden. 🙂 Ik kan je dan ook zeker de thema’s van Tesla Themes of Elegant Themes aanraden. Mooie en strakke thema’s, waar genoeg aan te veranderen is om je site naar jouw smaak in te richten.

Thema of een Framework?

Help!

Ok, dus je wil misschien graag meer doen dan alleen een kleur veranderen. Dan kom je al snel het begrip Framework tegen. Wat is het verschil eigenlijk tussen een thema en een Framework? Dit is vaak het moment dat het allemaal enorm verwarrend wordt. Je hebt WordPress toch juist gekozen omdat het simpel is? Wanneer je moet kiezen tussen een WordPress Framework of een normaal WordPress theme, kan het moeilijk zijn om te kiezen. Het lijkt wel één een onoverzichtelijke bende.

Het lijkt inderdaad onoverzichtelijk. Als je eenmaal weet wat het verschil is tussen een thema en een Framework is kiezen niet meer moeilijk. Ze zijn namelijk enorm verschillend. Al snel word dan duidelijk wat in jouw geval de beste keuze is. Aan het einde van dit stuk weet jij dan ook precies wat je moet kiezen!

Jij bepaalt hoe je website eruit ziet!

Kiezen is leuk

Twee verschillende manieren:

  • Gebruik een ‘standaard’ thema.
  • Gebruik een Framework, meestal met een child theme.

Thema

In een standaard thema zijn alle design onderdelen en de pagina opmaak onderdeel van het thema. Alles zit ‘ingebakken’ in één bestand. Meestal zijn er door de ontwerper aanpassingen in de codering gemaakt en vaak is er een controle paneel toegevoegd.
Met dit paneel kun je kleine dingen zelf aanpassen. Zoals het toevoegen van je logo, of het veranderen van de accent kleur van je site. Alles is onderdeel van je thema bestanden, als één pakket.

Framework

Een Framework werkt een beetje anders. Bij een Framework zijn het ontwerp en de programmering gesplitst. Bijna alles dat maakt dat de site doet en kan wat het doet is onderdeel van het Framework. Terwijl het ontwerp zelf later wordt toegevoegd. Meestal gebeurt het toevoegen van de vormgeving door het kopen of maken van een Child theme.

Voordelen Framework

Het Framework ziet het ontwerp als een aparte schil. Dit betekent dat je het het Framework kunt upgraden zonder je ontwerp en je persoonlijke aanpassingen kwijt te raken.
De meeste Framework hebben heel veel ingebouwde mogelijkheden. Het voordeel hiervan is dat je met veel minder losse aanvullende plugins hoeft te werken. Je weet dan ook zeker dat deze functies het doen en er geen conflicten in de code zijn.

Maar wat betekent dit voor jou?

De meeste van de thema’s die je tegenkomt zijn gewoon reguliere WordPress thema’s. Zoals deze thema’s van Tesla Themes.

Alles wat het thema doet en kan zit -kant en klaar- in de code en de bestanden die bij het thema horen. Als je meer dan alleen de kleur en je logo wil veranderen moet je zelf aanpassingen in de code maken. Ga je hierna je site updaten, dan ben je deze persoonliijke aanpassingen kwijt.

Een goed Framework breidt zich langzaam maar zeker steeds meer uit. Er worden steeds meer functies en mogelijkheden toegevoegd. Hierdoor wordt het ontwerpen van een site steeds makkelijker en gestroomlijnder. Je hebt bijvoorbeeld veel minder plugins nodig.

Bij het updaten van je Framework is er geen risico dat je werk verloren gaat. De ‘look en feel’ van je site zit immers in het Child theme verwerkt. Het updaten van je ‘moeder’ thema heeft dan ook alleen maar voordelen!

Het werken met een Framework maakt het voor een webdesigner een stuk sneller en makkelijker om een op maat gemaakt website voor een klant te maken. Waar vroeger alles met de hand gecodeerd moest worden, kan dit nu vaak veel sneller. En dat heeft voordelen voor de maker en de klant. Snelheid en prijs. Een op maat gemaakt website is hierdoor veel bereikbaarder.

Veel of weinig zelf doen?

Als je gewend bent om met een thema te werken is de overstap even wennen. Een Framework geeft je veel meer ontwerp vrijheid. Je zal wel tijd en energie moeten besteden aan het maken van je eigen ontwerp. Met een Framework zoals Divi kun je elke pagina apart bouwen. Het is niet nodig om te programmeren.

  • Ben je hiernaar op zoek dan is een Framework ideaal voor jou. De meeste Frameworks zijn niet duur. Je kunt voor een een paar tientjes al aan de slag met het maken van je eigen site.
  • Wil je een op maat gemaakte site, maar ben je echt veel beter in andere dingen. Dan zijn er voor elk Framework child themes te koop. Dit zijn kant en klare ‘schillen’, die je vaak net als een normaal thema installeert. Hierin heeft een ontwerper gebruik gemaakt van alle mogelijkheden van het Framework en heb jij een geweldige basis om je site mee in te richten.
  • De derde optie is om samen met een ontwerper een site op maat te maken. Je krijgt dan een site zoals je hem precies wilt hebben. Met de door jouw gekozen kleuren, lettertypes en indeling. Het verschil met het programmeren van een site is dat door gebruik te maken van een Framework het bouwen veel sneller gaat. De kosten van een op maat gemaakte site zijn dan ook veel lager.

En nu het juiste Framework vinden...

Er zijn tegenwoordig heel veel Frameworks. Zoals Genesis, Headway, Builder en Thesis. Ik werk zelf met Divi van Elegant Themes. Dit Builder thema is gelanceerd als thema in 2013, maar is uitgegroeid tot een full-blown Framework.

Divi heeft een heel erg actieve en behulpzame community. Er zijn inmiddels ook tientallen websites om je te helpen. Iets wat je zeker niet moet vergeten bij het kiezen van een Framework.

Ik vind zelf Divi geweldig. Maar probeer vooral een aantal Frameworks uit. Je moet je vooral goed voelen bij wat je kiest.

Vergeet bij het rondsnuffelen vooral ook niet naar de prijs te kijken. Een weloverwogen keuze nu, kan je later een hoop geld schelen. Bij sommige Frameworks of bijbehorende thema winkels moet je een jaarlijks abonnement afsluiten, of zelfs een maandelijks. Ik heb op het moment nog een kortingscode van Divi. Als je me een bericht stuurt, zal ik hem naar je mailen.

Als je kiest voor een gratis of goedkoop thema is het erg moeilijk om aanpassingen te doen. En als het je wel lukt, kun je niet upgraden zonder een behulpzame nerd zoals ikzelf 🙂 De beste premium themes zijn wel veel makkelijker naar je hand te zetten. Zoals de reguliere thema’s van Elegant Themes. Maar het gevaar van het kwijtraken van je aanpassingen blijft.

Conclusie

Wil je een out-of-the-box WordPress site.

Kies dan een Thema!

Weet je nu al dat je je blog wilt aanpassen.

Bijvoorbeeld door:

  • er extra pagina’s aan toe te voegen.
  • De indeling en opmaak van je blog berichten te veranderen
  • Of het toevoegen van een winkel.

Kies dan een Framework!

Ideeën of aanvullingen? Graag!


Sommige links in dit artikel zijn “affiliate links.” Dit betekend dat ik een kleine commissie ontvang wanneer je op deze links klikt en jij iets koopt. Dit kost jou niets extra’s en zorgt ervoor dat ik tijd blijf houden om te schrijven 🙂

0 reacties

Spiekbriefje vol handige tips & tools

13 beste online tools voor jouw bedrijf

Je kunt nu je spiekbrief downloaden.