Divi Tip Route plannen Google Maps

Leer gratis ontwerpen met Canva

by | 12 June 2017

BONUS aan het einde van dit artikel:  GRATIS CHEAT SHEET &

VIDEO MET BASICS VAN CANVA

 

Je hebt een heel erg goed artikel geschreven. Maar zonder visuele elementen ziet het er saai uit. Eigenlijk heb je een leuke header nodig. En een leuke grafiek zou nog beter zijn! Maar hoe? Uren klooien in Photoshop? Een stockfoto downloaden? Een ontwerper vragen?

Ik heb een tijd terug een artikel geschreven over het gebruiken van Canva, Buffer en Landscape. Vooral over het gebruiken Canva heb ik veel vragen gekregen. Canva is zo’n krachtige en veelzijdige (gratis) tool dat ik besloten heb om er een serie artikelen aan te wijden en een training aan te koppelen.

Deze serie bestaat uit 4 artikelen.

 1. Inleiding Canva
 2. Fonts
 3. Kleuren
 4. Afbeeldingen

Aan het einde van deze serie artikelen zal ik de training online zetten.

Dit eerste artikel is dus een inleiding 🙂

 • Wat is Canva en wat kun je eigenlijk precies met Canva?
 • Hoe maak je een account aan.
 • Uitleg basis / rondje programma..

Wat is Canva?

Er zijn tegenwoordig heel veel online grafische programma’s. Het lijkt wel of er elke week één bijkomt. Voor mensen die een krap budget hebben, maar waarvan het wel heel belangrijk is dat ze professioneel overkomen (Eerste indruk!) is dat natuurlijk heel erg goed nieuws. Dus maak je zelf je social media afbeeldingen, blog headers of wil je een flyer maken voor je coachingsbedrijf dan is Canva heel erg geschikt.

De meeste online tools zijn gratis om mee te beginnen. En dat is ook zo bij Canva. Er zijn meer mogelijkheden als je ervoor betaalt. Een abonnement is bij Canva voor de meeste ondernemers niet nodig.

Grafische programma’s gebruiken op je eigen computer heeft meerdere nadelen.

 • Ze zijn erg ingewikkeld.
 • Ze kosten veel geld.
 • Ze vragen erg veel van je computer.

Online grafische programma’s gebruiken hun eigen server om het zware werk te doen. Dat scheelt je eigen laptop een hoop rekenwerk.

Zoals ik in mijn eerdere stuk al schreef gebruik ik Canva heel erg veel. Nog veel meer zelfs dan toen ik dat schreef. Bijna elke dag zelfs. Zie je de afbeelding boven dit blog? En boven alle mijn eerdere blogs?

Allemaal Canva 🙂

Aanmaken account

Nadat je op de homepagina van Canva bent aangekomen kun je gratis een account aanmaken.

Je kunt dit op de traditionele manier doen door je emailadres in te voeren en een wachtwoord aan te maken, maar je kunt je ook aanmelden met je Facebook of Google account.

Canva aanmelden

Canva aanmelden

 

Na het inloggen kun je meteen kiezen wat voor type gebruiker je bent. Het maakt niet uit wat je hier kiest. Het bepaald alleen de eerste voorbeelden die Canva je laat zien.

Waarvoor Canva gebruiken

Waarvoor Canva gebruiken

Waar en wat?

Doorloop de tutorial van Canva als je wil. Ik heb een tutorial voor je in het Nederlands gemaakt. Deze video is les één van de online training. Je kunt hem hier gratis bekijken. Je kunt je dan ook meteen aanmelden zodat je zeker weet dat je de overige videos ook krijgt.

Na de tutorial kom je op de basispagina oftewel het dashboard. Je kunt nu direct beginnen met ontwerpen, maar kijk eerst even rustig rond. Op de onderste helft van dit scherm vind je vanaf nu ook de ontwerpen die je eerder hebt gemaakt.

Canva basispagina

Canva basispagina

Boven in het scherm staan een aantal templates op een rij. Je kunt één van deze templates kiezen, maar je kunt ook een canvas op maat maken of doorklikken voor meer keuzes. De templates zijn meestal de beste keuze.

Klik voor nu nog niet op een template, maar kies voor more. Nadat je op more hebt geklikt krijg je nog veel meer keuzes. Ik loop ze even met je langs.

 1. Social Media Posts
 2. Documents
 3. Blogging & eBooks
 4. Marketing Materials
 5. Social Media & Email Headers
 6. Events
 7. Ads

Zoals je ziet kun je met Canva direct aan de slag of je nu een nieuwe header voor  je facebook pagina wil maken of een quote Pinterest. Alles aan de templates waaruit je kunt kiezen is te veranderen. De letters, de kleuren de achtergronden en de filters. Ze vormen dus een perfecte basis voor elke ontwerp!

Zodra je begint aan een ontwerp wordt deze automatisch opgeslagen. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat je je veranderingen kwijt raakt.

In de volgende artikelen ga ik in op het gebruik van letters, kleuren en afbeeldingen.

Reacties zijn natuurlijk welkom. Heb je al eens iets met Canva gemaakt?

Gratis Style Guide voor je merk downloaden

Wil jij goed beginnen aan je website?

Gratis MINT Style Guide 2019

Wil je graag zelf:

- een logo maken?

- een kleurenpalet maken?

- de lettertypes voor je huisstijl uitzoeken?

Download en gebruik dan mijn gratis E-book en Style Guide, daarin laat ik je zien hoe je dit allemaal gratis kunt doen. 

Je kunt nu je Ebook en Style Guide downloaden. Je krijgt ook nog de link naar de video waarin ik je laat zien hoe je de Style Guide kunt opslaan en gebruiken.

Pin It on Pinterest

Share This