fbpx
het verschil tussen wordpress.com en wordpress.org met advies

Het simpelste antwoord op de vraag wat het verschil is tussen WordPress.com en WordPress.org

Geschreven door Marleen Tigchelaar

Wist je dat WordPress.com en WordPress.org eigenlijk twee heel erg verschillende platforms zijn? Vooral mensen die net beginnen met WordPress verwarren de twee vaak, waardoor ze uiteindelijk het verkeerde website systeem kiezen.

Jij leest dit natuurlijk omdat je al weet dat er een verschil is, anders had je er niet naar gezocht in google 🙂

Maar ook al weet je dat er een verschil is, je weet waarschijnlijk nog niet wat dat verschil precies is en welke van de twee voor jou de beste keuze is.

Niet de juiste online basis kiezen voor je bedrijf, al vanaf het begin kan je geld kosten. Hoe dat zit leg ik je uit in dit blog waarin in je de verschillen laat zien en de kosten op een rij zet.

Als je al weet wat je wil en wil starten met het maken van je eigen website kun je dit blog overslaan en direct aan de slag gaan. Voor minder dan 100 euro heb je vandaag nog je eigen website online.

Wat zijn WordPress.com en WordPress.org?

Je vraagt je misschien af, “Wat is WordPress?” WordPress is een van ’s werelds meest gebruikte software pakketen om websites mee te maken. Het is gratis en open source, zodat het kan worden gewijzigd en gedeeld door elke gebruiker in de WordPress-gemeenschap.

De kern van het WordPress content management systeem kan door iedereen worden gedownload van WordPress.org en op een server worden geplaatst. Tegenwoordig kan het bij elke host ook met 1 klik gratis worden geïnstalleerd, dus er komt meestal geen downloaden meer aan te pas.

WordPress.com lijkt erg op en ziet er vooral ook erg uit als de software van WordPress.org. Het wordt gerund door een commercieel bedrijf genaamd Automattic. Dit bedrijf is opgericht door een van de oprichters van WordPress, je hebt hier geen eigen host voor nodig. Je website draait dan op de servers van WordPress.com

Je hoeft niks te downloaden of te installeren – je website staat op de servers van WordPress.com.

De verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org ontstaan door het verschil tussen gehoste en zelf gehoste websites.

Welke van de twee je kiest hangt vooral af van hoeveel controle je wilt hebben of nodig hebt over het ontwerp en het beheer van je website.

Sites met eigen hosting en gehoste sites

Zelf hosten betekent dat je volledige toegang hebt tot alle bestanden en code van je website. Je kunt de code op elke gewenste manier (laten) aanpassen en gebruiken.

Een zelf gehoste site heeft een eigen domeinnaam en wordt gehost door een aanbieder van hosting. Er zijn tientallen hosts om uit te kiezen, maar ik raad zelf Versio aan. Goed en goedkoop. Zeker voor een beginnende website meer dan voldoende.

Jij als eigenaar van een zelf gehoste site kunt zoveel wijzigen als je wil. Je kunt zelf bij alle bestanden en alle code. Je kunt je website dus precies zo inrichten als je graag wil.

Een gehoste WordPress.com website maakt gebruik van webruimte die door een eigen host van WordPress wordt aangeboden. Het kan een makkelijke alles-in-één oplossing zijn als je een site gemakkelijk en snel wil publiceren, zonder dat het ontwerp, het onderhoud van de site of andere technische vragen aan de orde komen.

WordPress.com is een gehost platform dat draait op de zeer populaire WordPress-software, maar WordPress.org maakt het WordPress CMS beschikbaar om te downloaden en te gebruiken zodat je dit zelf kunt hosten en aanpasssen.

WordPress.com: Een gehost alternatief voor simpele sites

WordPress.com heeft alles voor een gehoste WordPress-site. Het geeft je een manier om je site online te krijgen zonder dat je ook maar iets technisch hoeft te doen. WordPress.com zorgt dus voor al het beheer van je site. Je kunt gratis een account aanmaken, een thema kiezen en beginnen met het schrijven van blogs. Dit maakt WordPress.com populair bij studenten, bloggers en bedrijven die geen behoefte hebben aan – of interesse hebben in – de uitgebreide aanpassingsmogelijkheden van WordPress.org.

WordPress.com is gratis, maar let goed op. Veel mogelijkheden zijn alleen beschikbaar als je een abonnement neemt. Er zijn meerdere nivea’s in hun abonnementsstructuur. Zoals ik net al vertelde begint het met een gratis account. Voor meer diensten en opties, zoals het toevoegen van een thema, kun je een Personal, Premium of Business abonnement afsluiten. Elk van deze betaalde plannen zorgt voor meer mogelijkheden en controle over wat je kunt doen met je site, zodat het meer gaat lijken op een zelf gehoste WordPress-site.

Wil je zelf weten welk thema je gebruikt of wil je Google Analytics toevoegen dan betaal je al 299 euro per jaar!

WordPress.com is heel erg makkelijk om mee te beginnen, zeker als je nog nooit een website hebt gemaakt. Maar het heeft hierdoor ook best veel nadelen. Een van de grote nadelen is dat je met een gratis account alleen gebruik kunt maken van een subdomein van WordPress.com voor je blog.

Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: jouwwebsite.wordpress.com

Er blijft dan altijd wordpress.com in je website naam staan. Het zegt misschien niet alles over jouw bedrijf, maar het is zeker geen teken van een professioneel bedrijf.

WordPress.org: Zelf doen en veelzijdig

WordPress.org is de thuisbasis van de WordPress bestanden, dit zijn bestanden die door elke gebruiker kunnen worden gewijzigd. Voor de duidelijkheid, je hoeft dus helemaal niks te wijzigen of je enorm te verdiepen in de WordPress wereld van computer nerds. Het is alleen een heel erg fijn idee dat al die nerds er zijn om je te helpen en WordPress steeds iets beter maken.

WordPress.org biedt volledige vrijheid. Elk thema dat je wilt kun je downloaden en gebruiken. Er zijn thema’s te vinden die gratis zijn en daardoor erg beperkt in hun aanpassingsmogelijkheden. Die dan zelfs een beetje lijken op WordPress.com.

Wil je meer lezen over wat een WordPress thema is dan kun je mijn blog hierover lezen.

Omdat de gratis thema’s heel erg veel beperkingen hebben raad ik je dan ook zeker aan om een betaald thema te kiezen. Mijn persoonlijke favoriet is het WordPress thema Divi. Je kunt live zien wat je aan het bouwen bent en er zitten honderden pagina sjablonen in die je direct kunt gebruiken. Het is een beetje als een Zwitsers zakmes. Er blijven maar mogelijkheden bijkomen 🙂

Met elk ander thema is WordPress.org ook geweldig. Er is een enorm uitgebreide collectie aanpasbare thema’s en er zijn plugins voor elke denkbare functie die je maar zou willen toevoegen aan je website. Met wat uitleg, youtube tutorials of een training is WordPress heel erg goed te gebruiken door zowel beginnende als ervaren site ontwerpers.

Een nadeel is wel dat het met deze zelf gehoste versie van WordPress aan jezelf is om de site te onderhouden en veilig te houden.

Een WordPress.org website vereist iets meer energie, maar levert uiteindelijk veel meer op.

Functies op WordPress.com en WordPress.org vergelijken

Met de basis verschillen in het achterhoofd, zet ik hieronder de voor- en nadelen nog even op een rijtje. 

Voordelen

Met WordPress.org heb je volledige controle over je website. Je bent vrij om alles te doen wat je wilt en je kunt je site zo aanpassen als je zelf wil.

Het is gratis en super eenvoudig te gebruiken.
Je bent eigenaar van je website en van alles dat erop staat. Je site zal NIET offline worden gehaald als iemand besluit dat het tegen zijn of haar voorwaarden is. Je hebt controle over inhoud, vorm en toegang.

Je kunt gratis, betaalde en zelfgemaakte WordPress plugins / apps toevoegen aan je website.

Je kunt het ontwerp van je website aanpassen. Je kunt elk gratis of betaald WordPress thema dat je wilt toevoegen.

Je kunt geld verdienen aan je WordPress blog door je eigen advertenties te laten zien. 

Je kunt gratis gebruik maken van krachtige tools zoals Google Analytics voor gedetailleerde analyses en tracking van je bezoekers.

Je kunt gebruik maken van self-hosted WordPress om een online winkel te maken waar je digitale of fysieke producten gaat verkopen. Je kunt Ideal of elk ander betalingssysteem accepteren en direct vanaf je website de verkoop bijhouden.

Je kunt ook een lidmaatschapssite van je website maken en lidmaatschappen verkopen voor premium content, cursussen, etc. en zelfs een online community rond je trainingen opbouwen.

Nadelen

Er zijn natuurlijk ook wel wat nadelen wanneer je gebruik maakt van de zelf gehoste WordPress.org variant.

Zoals bij elke website, moet je webhosting hebben. Dit is de plek waar je website bestanden worden opgeslagen op het internet. Dit kan al vanaf 2,50 per maand, maar als je website groeit en meer verkeer krijgt, stijgen de kosten van web hosting mee. Maar dan verdien je natuurlijk ook genoeg om dit te kunnen betalen :-).

Je bent zelf verantwoordelijk voor updates en backups. Je kunt dit zelf doen, maar ook een onderhoudscontract afsluiten. Bij mij kan dat al vanaf 19 euro per maand.

Je moet meer dingen zelf uitzoeken. Er gaat wel eens iets mis. Je moet keuzes maken over de juiste plugins en backup software. Dit kost meer tijd, energie en kennis.

De werkelijke kosten van WordPress.org website variëren afhankelijk van wat je met je website wil doen. Het thema dat je gebruikt heeft meestal jaarlijkse kosten. Een e-commerce website heeft ook een aantal betaalde plugins nodig. Dit is nog niet altijd helemaal duidelijk voordat je begint.

Je moet misschien een website ontwerper inhuren om je website te ontwerpen en technisch in te richten. 

Al met een budget van 100 euro per jaar kun je je website online hebben staan. Dan heb je een website die super compleet is. Je kunt hier meer over lezen in mijn blog over het zelf maken van je website, waarin ik de kosten voor je op een rijtje zet.

Voor bijna iedereen is een WordPress.org website voordeliger en beter.
Wat is voor jou beter? WordPress.com of WordPress.org?

Je hebt twee opties als je een WordPress-site gaat starten: WordPress.com en WordPress.org. Hoewel beide het populaire WordPress-site bouw- en contentmanagementsysteem bieden, is er een verschil – en het kennen van deze verschillen kan je helpen om de juiste keuze te maken voor je nieuwe website en bepaald ook je WordPress hosting behoeften. Welke kies jij en waarom?


Sommige links in dit artikel zijn “affiliate links.” Dit betekend dat ik een kleine commissie ontvang wanneer je op deze links klikt en jij iets koopt. Dit kost jou niets extra’s en zorgt ervoor dat ik tijd blijf houden om te schrijven 🙂

0 reacties

Spiekbriefje vol handige tips & tools

13 beste online tools voor jouw bedrijf

Je kunt nu je spiekbrief downloaden.